Cum se apropie Craciunul, ne-am gandit ca ar fi cel putin interesant sa vedem cum se va simti “febra sarbatorilor” in online sau, mai bine zis, ce ne asteptam sa gasim sub brad anul acesta. Prin urmare, ne-am pus pe treaba si am realizat un studiu privind comportamentul consumatorilor romani in online in perioada sarbatorilor de iarna (infografic). Surpiza a fost sa vedem ca telefoanele mobile sunt cele mai cautate in aceasta perioada. Jucariile s-au clasat pe locul doi, urmate in topul preferintelor de ceasuri, parfumuri, laptopuri si bijuterii.
VEZI AICI INFOGRAFICUL COMPORTAMENTUL DE CUMPARARE ONLINE IN PERIOADA CRACIUNULUI
Cand se apuca Mos Nicolae si Mos Craciun sa caute cadouri?
Ei bine, se pare ca romanii se pregatesc din timp pentru sarbatori si incep sa caute pe internet reduceri, promotii, oferte de sezon pentru telefoane inca de la inceputul lunii noiembrie. Din prima saptamana a lunii noiembrie si pana la inceputul lui decembrie cautarile cresc cu ~ 15%. Parfumurile au o crestere si mai mare, interesul pentru aceste produse fiind vizibil din prima jumatate a lunii noiembrie, la inceputul lui decembrie ajungandu-se chiar la o crestere cu 40 de procente. Cautarile pe lenjerie intima si bijuterii se instaleaza pe un trend ascendent la sfarsitul lunii noiembrie si cresc cu aproape 30 de procente. Decoratiunile de Craciun se cauta inca din octombrie, avand o ascensiune de 90 de procente pana pe 15 decembrie.
Cum gasesc cadourile dorite: cautari pe Google vs. cautari dupa brand
Perioada sarbatorilor este un moment foarte important pentru cei mai multi retaileri, fie ei proprietari de e-commerce-uri sau nu. Potrivit studiului, utilizatorii de internet aleg sa caute cadouri de sarbatori fie bazandu-se pe rezultatele oferite de Google pe cuvinte cheie, fie mergand direct catre un magazin online deja cunoscut. In a doua situatie, magazinele online care au construit deja un brand cunoscut au foarte mult de castigat in perioada Craciunului. Astfel, magazine online specializate pe IT&C cu un brand cunoscut, precum emag.ro, altex.ro, oktal.ro, evomag.ro sau cel.ro, se pot astepta la cereri directe in sezon. La fel si magazinele online de jucarii precum toyz.ro, noriel.ro, strollers.ro sau cele de fashion si cele specializate pe cadouri precum cadouri.ro, borealy.ro, fungift.ro. Magazinele fashionup.ro, miniprix.ro sau tinar.ro sunt cateva exemple care pot atrage datorita puterii brandului cereri si comenzi directe.
Studiile privind comportamentul consumatorilor romani arata ca pentru anumite produse – cum sunt telefoanele mobile – motorul de cautare Google a devenit principala sursa de informare si cercetare.
So, there you have it! Cam acestea sunt tendintele pe 2012. In mod cert anul viitor balanta dintre cuparaturi online si cumparaturi in store va inclina si mai mult catre online, iar Google va fi din ce in ce mai accesat pentru gasirea cadourilor.